
Zdravnik s Harvarda poudarja, da je sadje sicer zdravo, a ne vpliva vsaka vrsta enako na prebavo – eno izmed njih je celo uvrstil na svojo "črno listo".
Oglaševanje
Ugledni gastroenterolog s Harvarda, dr. Saurabh Sethi, je izpostavil, da nekatere vrste sadja zelo blagodejno vplivajo na črevesje, medtem ko lahko druge povzročijo vnetja in prebavne motnje.
Pojasnil je, da "niso vse vrste sadja enake", zato je sestavil seznam desetih vrst sadja, ki ga najpogosteje uživamo, razvrščenih od najslabših do najboljših za zdravje črevesja, poroča portal nova.rs.
Oglaševanje
Najboljše sadje je ...
Na vrhu seznama so se znašle borovnice in granatno jabolko. To sadje je bogato z antioksidanti, ki telesu pomagajo v boju proti prostim radikalom, povezanim z boleznimi, kot sta sladkorna bolezen in rak.
Granatno jabolko vsebuje tudi elagitanine – močne polifenole, ki zmanjšujejo vnetja.
Raziskava univerze v Barceloni je pokazala, da prehrana, bogata s polifenoli, lahko zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni za kar 46 odstotkov.
Oglaševanje
Hruške in jabolka uvrščene višje kot citrusi
Na sredini seznama so se znašle melone, hruške in jabolka, medtem ko so grozdje in pomaranče dobile nižje ocene.
Grozdje sicer vsebuje veliko vitamina C in kalija, vendar ima v primerjavi z drugim sadjem manjšo hranilno vrednost.
Oglaševanje
Pomaranče vsebujejo folat in antioksidante. Vitamin C ostaja ključen za zdravje kože, kosti in krvnih žil – ker ga telo ne more shranjevati, ga je treba redno vnašati s prehrano.
Čisto na dnu – "čokoladice v rumenem olupku"
Na zadnjem mestu so se znašle prezrele banane.
Dr. Sethi je poudaril, da so tako bogate s sladkorjem, da so jih nekoč opisovali kot "čokoladice v rumenem olupku".
Oglaševanje
Opozoril je, da prezrele banane zvišujejo raven sladkorja v krvi in nudijo manj hranil za koristne bakterije v črevesju.
Raziskave so pokazale, da se med zorenjem banan zmanjšuje vsebnost odpornega škroba in vlaknin, medtem ko se količina sladkorja povečuje.
Zato so prezrele banane na njegovi črni listi, medtem ko so rahlo zelene banane prejele oceno 5/10, saj vsebujejo več vlaknin, koristnih za zdravje srca, črevesja in presnove.
PODKAST O ZDRAVJU: Največja napaka pri prehrani, ki jo dela večina ljudi
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Najbolj brano
Oglaševanje
Oglaševanje